Bevételnövelő hűségprogram

A legtöbb vállalkozás célja a bevételek maximalizálása és a költségek minimalizálása, az álma pedig az, hogy ezt meg is valósítsa. Ez viszont sok esetben valóban csak egy álom marad, aminek számos oka lehet. Jelen bejegyzésünkben viszont nem ezeket az okokat szeretnénk bemutatni, hanem inkább egy olyan megoldást, amivel a cél elérhetővé válik.

Fontos megjegyezni, hogy nem egy tuti recept bemutatása következik, hanem inkább egy esettanulmány, ami jól példázza, hogy még egy olyan nehezen értékesíthető szolgáltatás esetében, mint a közművelődés, a bevételnövelés is egy elérhető cél.

Hogyan növelheti úgy a bevételeit, hogy alacsonyan tartja a költségeit?

Itt fontos megismerkedni azzal a ténnyel, hogy a meglévő ügyfelek aktivizálása sokkal olcsóbb (nem szeretjük ezt a szót használni, de jelen esetben talán ez a legkifejezőbb), mint az új ügyfelek megszerzése. Miért? Egyszerűen csak azért, mert már nem kell arra sem időt, sem pénzt, sem munkaerőt! áldozni, hogy meggyőzzük arról, a mi vállalkozásunk jelenti számára a megoldást. Hiszen ez már megtörtént, ott van az adatbázisunkban, nem kell mást tenni, mint figyelni rá és az igényeire.

Ennyire egyszerű lenne? Részben igen, de ez még korán sem elegendő ahhoz, hogy a meglévő ügyfeleinkből a legtöbbet hozzuk ki. A folyamatos kapcsolattartás, érdeklődés és az igények feltérképezése mellett érdemes az ügyfeleknek/vásárlóknak egy olyan lehetőséget is felkínálni, amely:

 • aktivizál,
 • ismétlődő vásárlása ösztönöz,
 • biztonságot jelent
 • és exkluzivitást biztosít.

A vásárlói hűségprogramok egyik előnye, hogy e feltételek teljesítését egy időben biztosítja, a másik előnye pedig az, hogy valóban alacsony költségek mellett valósítható meg.

Hűségprogram – kell az az újabb kártya a pénztárcába?

A legtöbben, ha hűségprogramról van szó, egyből a fizikai kártyára asszociálunk, majd arra gondolunk, hogy kell-e nekünk egy újabb hűségkártya a pénztárcába. Ennek ellenére a legtöbb kereskedő fizikai kártya meglétéhez köti a hűségprogramját. Természetesen nem vagyunk a kártyahasználat ellenségei, azonban egy hűségprogram kialakításakor érdemes átgondolni a fizikai kártya létjogosultságát. A beszerzésnek ugyanis vannak költségei, melyek az egyes esetekben (például NFC technológián alapuló kártya, ami akár fizetésre is használható) nem kevés költséget jelentenek. Fontos tehát, hogy ismerjük a hűségprogram célcsoportjának az igényeit, többek közt azt, hogy:

 • igénylik-e a fizikai kártya jelenlétét
 • és az online vásárlók számára is elérhető legyen-e a hűségprogram.

Ezekre a kérdésekre egy jól megtervezett kutatás választ tud adni, de mivel az előző cikkünk pont a piackutatásról szólt, most inkább egy valós példát mutatunk be.

Egy megvalósított hűségprogram

Az Óbudai Kulturális Központ részére 2019. második felében hoztunk létre egy intézményi hűségprogramot, amelyet természetesen egy alapos kutatás előzött meg. Miért? Leginkább azért, hogy a megrendelő számára egy olyan programot dolgozzunk ki, ami az hűséges látogatók igényeinek maximális figyelembevétele mellett a legkisebb beruházási és üzemeltetési költséget igényli.

Ezért megkérdeztük a kulturális központ látogatóit, hogy ők mit szeretnének.

A kapott válaszok alapján az Óbudai Kulturális Központ számára a látogatókat aktivizáló, bevételnövelő hűségprogram:

 • a kisgyermekes anyukákat és a nagyszülőket célozza,
 • akik a kerületben vagy a környező településeken laknak
 • legalább havonta egyszer ellátogatnak valamelyik tagintézménybe
 • és a hűségprogram kedvezményes jegyvásárlást, valamint olyan fizikai kártyát is tartalmaz, ami az online jegyvásárláshoz is használható.

Miután a hűségprogram kidolgozásra került és az első fizikai kártyák is elkészültek, megkezdődött a hűségprogram bevezetése. A bevezetés során olyan kampánymegoldásokat alkalmaztunk, melyek nem csak online, hanem személyesen is megismertették a célcsoportot a hűségprogram előnyeivel, valamint aktivizálta a látogatókat és a követőket.

A pár hónapos bevezető kampány végére 120%-os növekedést értünk el a hírlevélre feliratkozottak körében és a megkérdezettek 80 %-a már megigényelte a kártyát,

Hogyan értük el mindezt?

 • Kérdezőbiztosokkal történő személyes kérdőíves kutatással,
 • online, önkitöltős kérdőíves kutatással,
 • hírlevelek kiküldéssel,
 • nyereményjátékkal.

A leírtakat összegezve elmondhatjuk tehát, hogy hűségprogramok nem csak a divat, a szépségipar vagy hipermarketek számára alkalmazhatók, hanem a kultúra területén is. Ebből pedig bátran következtethetünk arra, hogy minden szolgáltató és kereskedő számára létezik egy ideális, bevételnövelő hűségprogram, csak meg kell találni.

Az ön vállalkozása számára mi lenne az ideális hűségprogram? Írjon nekünk és mi segítünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük