Influenszerek – Új utak a kulturális marketingben

Új utak a kulturális marketingben

Influenszerek a kultúrában

Folytatva az Új utak a kulturális marketingben könyvnek a feldolgozását, szeretnénk bemutatni az influenszerek a kultúrában való megjelenését. Ma már egyre több brand az influenszerei által promótálja, mutatja be a termékeit, elég nagy sikerrel. Nincs ez másképp a kulturális szférában sem.

 

2022.12.02.  |  Olvasási idő: 5 perc

Az influenszerek kommunikációja mára a marketing és a PR nagyon hatékony eszközévé vált. A véleményvezérek, akik főképp a Z generáció körében népszerűek, különféle témákra specializálódva osztanak meg tartalmakat kedvelőkkel. Fontos ismérvük, hogy nagy követőtáborral rendelkeznek.

 

Influenszerek  befolyásoló ereje

Hazánkban ötezer követőtől számít valaki mikroinfluenszernek. Tartalomgenerálásukat általában a külföldi trendek határozzák meg, de ezek eltérők lehetnek. Az influenszer sokkal jobban befolyásolja a közönséget, mint egy reklámtábla az utcán, és hogy ezt a pozícióját megtartsa, ki kell választani azt a néhány márkát, amellyel együtt dolgozik. Ha mindenre igent mond, elveszíti a hitelességét, és maga is csak semmitmondó reklámfelületté válik.

Influenszerek a kultúrában
Influenszerek | Adatok forrása: marketingseo.hu

A kultúra világában különösen fontos a hitelesség megőrzése, hiszen a művész az alkotásaiban él, ezekhez kapcsolódik az arca és a neve. Ha ezeket egy számára érdektelen márkának adja, akkor értékét veszíti a művészetének megítélése is.

 

Hogyan oldotta meg a magyar influenszer a különböző szponzorációt?

Egy híres magyar színművész, influenszer Facebook-profilján három, különböző szponzorációt tüntetett fel: egy autó-, egy szemüveg- és egy ruhamárkát. 

Ezek kevéssé kapcsolódnak a színészethez, így akár ronthatnának is a művész pozitív megítélésén, de a bejegyzésével mindezt megoldja. A színész egy vicces képcímmel elérte, hogy ne legyenek visszatetszők a fotón feltüntetett szponzorált tartalmak. Ami külön figyelemre méltó, hogy az előadó – vagy a PR-ese – egyesével válaszol a kommentekre, ezzel a közvetlenség és a baráti kapcsolat illúzióját keltve a rajongóiban. Ez a könnyed hozzáállás rengeteg interakciót eredményezett. Hirdetés nélkül kapott 1000 lájkot, 136 hozzászólást és 8 megosztást. Ezek az interakciók is hozzájárultak a színművész pozitív image-ének kialakításához és fenntartásához.

Összegezve: kifejezetten kedvező, ha egy művész influenszerré tud válni, amennyiben nem rugaszkodik el a pályájától. Egy számára érdekes márka még növelheti a saját és az általa képviselt kulturális intézmény reputációját. Ugyanakkor az is fontos, hogy a neve ne kapcsolódjon túl sok márkanévhez, mert meg kell őriznie a hitelességét.

 

PR-eszköznek számítanak az influenszerek csatornái?

Az influenszerek csatornái PR-eszköznek tekinthetők, ezért a téma szakértőt kérdeztük. Zámbó Anna szerint

„véleményvezér lehet magánember, cégvezető, egy adott márka arca vagy híres ember, mert ez nagyon tág csoport, ahonnan ki kell választani azt a megfelelő embert, aki eléri a célcsoportodat. A véleményvezérek hatással vannak a környezetükre. Röviden, olyan befolyásolóerővel bírnak, amivel a márkád reputációját is növelni tudják. Az influenszer marketing már korábban is létezett: a hírességeket övező kultuszt (celebrity endorsement) jelentette. Annyiban változott, hogy most már bárkinek lehet saját médiafelülete.”

Ezzel ért egyet Ádám Orsolya is.

„Az is jól példázza az influenszer jelenséget, hogy Elvis Presley és Marilyn Monroe idejében ikonoknak hívtuk őket, utána jöttek a sztárok, majd a celebek, és most ugyanezeket az embereket influenszereknek hívjuk. Ők már sokkal több platformon tudnak megjelenni és kommunikálni a közönségükkel. Most már jóval szélesebb a paletta. Sokan tudnak házilag tartalmat előállítani.”

 

Mit gondol a továbbiakban Ádám Orsolya az influenszerek jelenlétéről?

„Az influenszerek nem fognak eltűnni, de idővel kihullanak a gyengébbek. Az influenszerügynökségek megjelenésével letisztult ez a szakma. Elég megkeresni az adott ügynökséget, akik beárazzák a kért influenszert, és megbeszélik vele a projektet. Más kérdés, hogy a tartalomgyártásban miként kell részt vennie. Ez egyéni döntés. Viszont megmarad hirdetési platformnak a 360 fokos, azaz mindenhol jelen lévő kampányon belül. Az biztos, hogy mikro- és makroinfluenszerek mindig lesznek. A kultúrában senki nem nevel ki magának influenszert. 

Színházak esetében, ha ismert a színész, könnyebb a feladat. Az influenszer most szitokszó. Pedig a kulturális szférában nem a tizenöt éves youtuberek szintjére szeretnének kerülni. Ezzel nem becsülöm alá a youtubereket, csak jelzem a közmegítélésüket a magas művészeten belül. A két irány nem talál egymásra, pedig a youtubereknek és a nézőiknek is jót tenne az együttműködés, mert felhozná őket, a színházakat viszont nem vinné le. Sok intézmény megtehetné, hogy meghívjon influenszereket, de annyira zárt ez a kör, hogy nem engedi más médiumok belépését.

Minden szektor azzal küzd, hogy a legtöbb influenszernek napról napra másik márka a támogatója. Ezekben az esetekben az influenszerek sem következetesek. Pedig a kulturális intézmények szempontjából ez jó piaci lehetőség, és ha valamelyik elkezdi, akkor kiépülhetnek további kapcsolatok. A legtöbb kulturális intézménynél az a baj, hogy van egy ismert és szeretett állandó közönségük, ezért nem gondolnak az utánpótlásra. De ha akadnak, akik fogékonyak a művészetre, akkor miért ne nyissunk az irányukba is? Meg kell érteni, hogy mi az az igény, amire nekünk válaszolnunk kell, és hogyan tudjuk összhangba hozni az általunk nyújtott szolgáltatással.”

 

Mit jelent influenszernek lenni?

Ismerjük meg a „másik oldal” álláspontját is! Megkérdeztük a Jóban rosszban című sorozatban dr. Kincses Patríciát alakító színésznőt, Nagy Katalint, hogy valójában mit is jelent influenszernek lenni. 

Jelenleg az Instagram-oldalát közel húszezren követik, emellett rendszeresen visszaköszön az arca egy-egy nyomtatott címlapról is.

Influenszerek a kultúrában
Nagy Katalin influenszer | Forrás: Nagy Katalin Instagram oldal

„Nem szoktam az influenszer kifejezést használni, mert ma már negatív felhangja van. Jobban szeretem a véleményvezér kifejezést, mert nagyjából leírja a lényeget: olyan, a közösségi médiában aktívan jelen levő tartalomgyártó, akit azok a hasonló érdeklődési körű, értékrendű emberek követnek, akik kíváncsiak a véleményére, tapasztalataira. Számomra szakmámból eredően is fontos, hogy hirdessem a kultúrát a követőim körében. A színházat részesítem előnyben. Úgy látom, nagy igény van arra, hogy lássák, milyen előadásokban szerepelek. Számomra például az Instagram-profilomnál fontos, hogy minőségi tartalmat gyártsak, és az olyan legyen, ami érdekli a közönségemet.”

 

Nagy Katalin szerint fontos a rendszeres tartalommegosztás

„Elég gyorsan ki lehet tapasztalni, hogy mire van igény, milyen tartalmakat szeretnek a követőim. Fontos a rendszeresség, mert ha egy hétig nem posztolok, visszaesnek az eléréseim. Nagyon szereti a közönség a képek alatti hosszabb leírásokat, rövid történeteket, ilyenkor mindig többen hozzászólnak (kommentelnek). Rengeteg olyan levelet kapok, amelyekben dicsérik az írásaimat. Szeretik, hogy önazonos, szókimondó vagyok, és saját magamon tudok a legjobbat nevetni.

Az én célcsoportom az Instagramon jellemzően a 18–34 éves korosztály, főleg nők és budapestiek. Míg pár évvel ezelőtt szinte csak a 16–25 éves korosztály használta az Instagramot, mára ez egyre inkább elterjedtebb. A jó online kommunikáció titka, hogy figyelemfelkeltő, de nem silány. A kultúra világában nem hiszek a negatív reklámban.”

 

„A kevesebb néha több”

„Ha a fiatalokat akarjuk megnyerni, mindenképpen újat, frisset kell kitalálnunk, nem véletlenül örvendenek nagy népszerűségnek az újragondolt klasszikus művek. És itt is a kevesebb néha több: célravezetőbb lehet egy jól elhelyezett reklám, mint az agresszív marketing.Erre jó példa egy arctisztító eszköz agresszív tavalyi kampánya. Szinte az összes influenszernek küldtek terméket, ráadásul (gondolom, így is tervezték) mindegyikük ugyanazokon a napokon posztolta. Sokakból ez ellenszenvet váltott ki, éppen ezért az ellenkezőjét érték el vele, mint amit szerettek volna, mert a kampány hiteltelenné vált.

A művészet elsősorban szerelem, akkor lesz hiteles valaki, ha látszik rajta, hogy tiszta szívből csinálja. A közösségi médiában hatványozottan látszik, ha valamit azért csinálsz, mert posztolni kell, és nem azért, mert kedved van hozzá. Azért szeretek a kulturális szférában dolgozni, mert élményt adhatok az embereknek, és pár órára kiragadhatom őket a megszokott környezetükből, problémáikból: hatással lehetek rájuk.”

 

Bízunk benne, hogy tudtunk segíteni abban, hogy a kulturális szférában milyen jelentősége tud lenni az influenszereknek. Ma az influenszerek a PR eszköz aktívan alkalmazott csatornái.