Szépművészeti Múzeum a weboldalon

Szépművészeti Múzeum a weboldalon

A Szépművészeti Múzeum a weboldalon kommunikálva értesítette rendkívüli közleményben látogatóit a határozatlan ideig való bezárásról. 2020 márciusában a kormány elrendelte a veszélyhelyzetet. A különleges jogrend értelmében pedig karanténra kényszerült az ország. Az intézményekkel kapcsolatos információkat az emberek általában a weboldalon, az elsődleges forrásnál keresik.

 

GYÖRGYI DOMINIKA | 2022.10.28. | Olvasási idő: 5 perc

 

Mennyire keresőbarát a Szépművészeti Múzeum a weboldalon?

A pandémiával kapcsolatos tájékoztatót – valószínűleg azért, mert nem aktuális – kifejezetten nehéz volt megtalálni, mivel a múzeum honlapján nem található külön, a pandémiás szabályokra vonatkozó rész. A Hírek, aktualitások” oldalt a weboldalon folytatott keresést követően találhatjuk meg. A hírek” kulcsszóra való kereséssel juthatunk el a múzeumi aktualitásokat listázó oldalra. Ez azonban nem érhető el a főmenüből. A Szépművészeti Múzeum a weboldal kommunikációja során már nem tartja elsődlegesnek a pandémiás szabályokra vonatkozó információkat, így nincs is erre külön aloldal.


Hogyan kommunikált a Szépművészeti Múzeum a weboldalon a zárásokkal kapcsolatban a pandémia idején?

A zárással kapcsolatos tájékoztató közleményt legegyszerűbben a múzeum Facebook oldaláról, vagy konkrét Google-kereséssel találhatjuk meg. A Szépművészeti Múzeum a weboldalon egyből nem kommunikálja ezeket az információkat a látogatóval. Maga a közlemény tartalmazza a weblapot megtekintők számára a legfontosabb tudnivalókat. A már megvásárolt jegyek meghosszabbított érvényességét, azok esetleges visszaváltásának módját és a kárpótlás lehetőségét is.

A Szépművészeti Múzeum a weboldalon és a Facebook oldalon található tájékoztatóban megemlíti, hogy a tervezett programok elmaradnak, azok pótlását a veszélyhelyzet megszüntetésével tervezik. Ezenkívül – a közönség megértését megköszönve – úgy búcsúznak, hogy felhívják a figyelmet a digitális tartalmak mihamarabbi elérhetőségére.

Érdemes kiemelni, hogy a portálon található közlemény nem tartalmaz megszólítást, hangvétele tárgyilagos, jó helyesírással készült, nem magyartalan. A holnapon a járvánnyal kapcsolatos információkat kereséssel találhatjuk meg. Itt abba a problémába ütközhetünk, hogy az adott szóra keresve, (a járvány, a vírus és a COVID szavak esetében) miután az összes teljes egyezést mutató találatot megjelenítette, a rendszer a részlegesen azonos tartalmakat is (pl. járvány-márvány) listázza.

 

Miért fontos az idegen nyelvű tájékoztatás a Szépművészeti Múzeum weboldalán?

A Szépművészeti Múzeum a weboldon angol nyelven is elérhető a külföldi célközönség számára. A pandémia megfékezése érdekében hozott beutazási korlátozások következtében a múzeumnak le kellett mondani a külföldi látogatókról, és a hazaiakra fókuszált. Ezesetben a „covid” szóra futtatott kereséssel egyből elérhetőek a releváns információk. A 2020. márciusi zárásról, majd a 2020. júniusi nyitásról is találunk közleményt a múzeum internetes oldalán. A 2020. március 11.-i magyar és angol nyelvű tájékoztatót összehasonlítva érdekes megállapításokat tehetünk: a honlapon megjelenő angol nyelvű szöveg hosszabb, részletesebb, nyelvezete egyszerű és érthető. Megszólítja a közönséget, tartalmazza a fontos információkat, és kiemeli azt, hogy a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei, így a Nemzeti Galéria, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum is március 17-től tart zárva. Ez az információ nem szerepelt a magyar nyelvű közleményben a múzeum weblapján.

A portálon olvasható 2020. évi tavaszi hírek többségében arról tájékoztatják az érdeklődőket, hogy koronavírus-járvány következtében mely programok maradnak el, vagy kerülnek későbbi időpontban megrendezésre. A múzeumi honlapon konkrét kereséssel fellelhető.

 

Hogyan kommunikált a nyitásról a Szépművészeti Múzeum a weblapon?

2020. júniusában, a járvány második hullámának csillapodásával bizonyos engedmények után újra kinyithattak a kulturális intézmények. A nyitásról a Szépművészeti Múzeum a weboldalon található „Szombattól újra nyitva vagyunk!” című hír tájékoztatja az érdeklődőket. Ezúttal is a múzeum Facebook-oldaláról találhatjuk meg legegyszerűbben a tájékoztatót. A múzeum honlapján fellelhető hírek mellett nem találunk dátumokat. Kizárólag a szövegből következtethetünk arra, mikor készültek és mely időszakra vonatkoznak közölt információk.

Szépművészeti Múzeum - Nyitási kommunikáció
Szépművészeti Múzeum – Újranyitás | Forrás: Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum a weblapon szereplő nyitással kapcsolatos magyar nyelvű közleménye – csakúgy, mint a zárásról szóló – nem tartalmazza sem megszólítást, sem búcsúzást. Nem láthatunk benne helyesírási hibát, szóismétlést viszont találunk. Véleményem szerint a legnagyobb hiányosság, hogy a vonatkozó pandémiás szabályokra mutató, „óvintézkedések betartása” szövegbe ágyazott link nem mutat létező oldalra.

A múzeumi honlapon szereplő törzsszövegből értesülhetünk a másfél méteres távolságtartási kötelezettségről, arról, hogy kis létszámú rendezvények és tárlatvezetések már elérhetőek a múzeumban. A kávézók és a múzeumshopok is nyitva tartanak (a tagintézményekben és a Szépművészeti Múzeumban is).

A közlemény a látogatók figyelmébe ajánlja a „Dürer kora” kiállítást – érdemes megjegyezni, hogy a tárlatról sokkal többet tudhatunk meg, mint a járvánnyal kapcsolatos szabályokról a múzeum honlapján.

A júniusi nyitásról a weblap angol nyelvű oldalán is kapunk tájékoztatást: sokkal szűkszavúbbat, mint a zárás idején. Nem találunk megszólítást és búcsúzást.

Érdekes, hogy a Szépművészeti Múzeum weboldalán szereplő közlemény nem fejti ki részletesen a korlátozásokat. Azokat, amik a magyar tájékoztatóban szerepeltek (pl. távolságtartás, korlátozott számú vezetett túrák), így nem mondhatjuk, hogy az eredeti hír fordításáról van szó. Maga a szöveg érthető, nyelvezete egyszerű, a „Dürer kora” kiállítás ajánlója is megjelenik benne.


A Szépművészeti Múzeum a weboldalon újításokat hajtott végre, köszönhetően a koronavírus miatti újrazárásnak

A koronavírus-járvány 2020. őszén újra zárásra kényszerítette a Szépművészeti Múzeumot és tagintézményeit. Erről a „A múzeum zárva, de az online térben nyitva vagyunk!” hír tájékoztatja az érdeklődőket a honlapon. Az előző, szintén pandémiára vonatkozó közleményeknél jóval részletesebb, hosszabb szöveget láthatunk. Bár megszólítást és búcsúzást itt sem találunk. A honlapon található szövegben a legfontosabb információkat – melyek a jegyek felhasználhatóságáról szólnak – félkövér betűvel emelik ki a múzeum, ezzel irányítva az olvasó figyelmét.

A legjelentősebb újítás amellett, hogy a szövegbe ágyazott linkek ezúttal valós oldalakra mutatnak, amelyek még mindig működnek, az, hogy hangsúlyozzák a közönség számára elérhető online lehetőségeket. Új alternatívaként a stream-szolgáltatást, az online tárlatvezetést, a digitális múzeum funkciót.

Szépművészeti Múzeum - Virtuális kiállítás
Szépművészeti Múzeum – Virtuális kiállítások | Forrás: Szépművészeti Múzeum

A pedagógusokra is tekintettel tájékoztatnak az oktatási segédanyagok elérhetőségéről. Ebben a közleményben különleges ajánlattal is találkozunk. A Szépművészeti Múzeum 2021-es évre vonatkozó ajándékjegyek vásárlására biztosított kedvezményről ad tájékoztatást a weboldalán. Számomra nagyon érdekes, hogy a novemberi zárásról angol nyelvű hírt, közleményt nem lehet találni a honlapon. Ennek magyarázata lehet a beutazási korlátozások szigorodása. Ennek következtében „nem számoltak” számottevő külföldi látogatóval, illetve az, hogy a digitális múzeum funkció kizárólag magyar nyelven érhető el.

 

Az aktuális látogatási információ hiánya a honlapról

A Szépművészeti Múzeum honlapján ezt követően nem találunk külön közleményt vagy hírt arról, hogy hogyan változnak a látogatás szabályai a pandémiás helyzet függvényében. Bár a múzeum honlapjának archív verziói nem érhetők el, feltételezhetjük, hogy a címlap alján található „Nyitvatartás” szekció tartalmazta az aktuális látogatási információkat.

Összességében elmondható, hogy a Szépművészeti Múzeum weboldalán közölt közleményekből kevés információt tudhatunk meg a pandémiával kapcsolatos múzeumi intézkedésekről.

 

Bízunk benne, hogy rátudtunk világítani az online kommunikáció fontosságára, és arra, hogy mik azok a nélkülözhetetlen elemek, amelyek kihagyhatatlanok a kulturális szféra számára is.

Györgyi Dominika következő cikkében a Szépművészeti Múzeum közösségi média felületeit vesszük górcső alá.